De genesis van het Fruitatelier  |  Onze Visie  |  Culinaire Tips  


Van bloemenpracht tot levenskracht.    Een handvol bessen en een wijze levensstijl onderhoudt uw welzijn.

Onze Visie is Aandacht.


Onze 'mission: not-impossible'.
Geen standaard recepten maar doordachte samenstellingen, die uw smaakpapillen en vitaliteit kunnen prikkelen. En een lokale boomgaard voor minimaal transport.
Onze confituren kenmerken zich door meerdere (soorten) van eigen geteelde vruchten, een suikergehalte in balans, minder pitjes dus meer vers met behoud van de schil om hun heilzame bestanddelen, en dit soms verrijkt met een exotische vruchtensmaak.

Jam voor eigen verbruik mag iedereen maken.  Het verkopen of uitdelen vereist een toelating.


Oude wijsheid bevestigd door wetenschap.
Een verschil tussen beide is enerzijds de 'verklaring' van het waarom en anderzijds de 'kwantificatie'. Dat laat toe om een rekenmodel op te stellen (die zijn waarde bevestigde door een labo analyse).
Onze werkwijze, wordt met U gedeeld in webpagina's hier, in teksten onder 'kwaliteitsvereisten' in ons rekenmodel, zie 'MAAT'.  Ik bied het optimaliseren van uw recepten aan als service. Aanvraag.

Bedrijfsvoorbereiding zonder marketing maar wel een plan...


Gestructureerde informatie en voornemens
Hieronder de titelbalk van een Excel-bestand waarin gesprokkelde bruikbare en no-nonsense informatie, samen met de kennis uit mijn opleiding en ervaring ondergebracht werden in vier thema's met diverse topics. Deze verzameling deel ik hier graag met geïntresseerden.
Klik op deze link om onze INFO-MAP te downloaden als xlsx of vraag naar de pdf versie.

Thema's in bessen bundel

Onze kwaliteit zou moeten blijken uit Reviews van proevers.


Lang leven met grootse goesting
Betwistbare geruchten worden helder en to-the-point gefactcheckt door Gezondheid en Wetenschap.  Informatie over én een onlinetool voor voedselbossen vindt U bij AgroforestryVL.beNuttige insecten zijn onze bondgenoten in het behoeden van een fruittuin.  Alles over en voor bijen is te vinden bij Nectarist.be.  Uiteindelijk eten we onbezorgd dankzij het FAVV dat waakt, waarschuwt i.v.m. voedselveiligheid.
Prachtige verhalen over 'De Korte Keten's in en rond Zemst'  worden met animo vereeuwigd door de redactie van het maandblad 'De Zemstenaar' en ook ambtenaren 'Team Omgeving en Landbouw'  zetten hun schouders onder de promotie van 'Lokale Fair Trade' en 'Duurzame voeding'.

"Dans la peau d'une baie se cache un trésor sans pareil."


No-secrets over onze gehaltes
Met genoeg opbrengst uit mijn boomgaard verwerk ik liever meer fruit dan suiker (als smaakversterker).
Het mag, doen we niet ! Het fruit verwerkt in appeldiksap of stroop mag wettelijk voor 100 % mee-tellen op het etiket en dus vertelt ons dat niets over de hoeveelheid afgebeeld fruit. Ik vermeld deze zoetmaker als ingekocht fruit en verreken slechts 60% (vanwege o.a. mineralen).
Nog een weetje ! Indien bessen ontpit worden, mag dat gewicht aan pitjes niet meetellen als fruit, indien niet ontpit telt het wel mee in het fruitgehalte op het etiket !
Samenstellingslabel

Binnen 10 jaar is er kunstvlees, maar kleinfruit blijft echt en een culinaire topper !


Culinaire wenken van chefs
1) Smoothies met rode vruchten:  www.lekkervanbijons.be/fruit
2) Desserten met fruit:   www.lekkervanbijons.be/recepten/product/fruit
3) Recepten met bessen:   www.libelle-lekker.be/zoeken/recepten?q=bessen
4) Mousse met bessen:  www.solo.be/nl/recepten/mousse-van-zwarte-bessen/
5) Frambozenmousse:  www.lekkervanbijons.be/recepten/frambozenmousse
6) Coulis:  www.lekkervanbijons.be/recepten/coulis-van-rode-vruchten 
7) Geroosterde bessen:  https://nl.bakeitwithlove.com/roasted-berries/ 
8) Smoothie, Confituur of Coulis?:  Libelle: wat te doen met overrijp fruit?
9) Fruit als smoothiebasis:  Smoothie Smuller: Veel voorbeelden (blijf kritisch)

Vragen staat vrij ... ook lastige ! Leg me op de rooster .


V1:  Sommige plukkers vroegen waarom 30 % van de aanplant zwarte bes (cassis) en jostabes is.
A1: Lange houdbaarheid geopende confituur, dankzij een antisceptisch vermogen; ook goed voor ons !
V2: Waarom smaken uw ambachtelijke confituren sterker dan de verse vrucht zelf ?
A2: Vooreerst een hogere concentratie, een beetje temperen van de zuurte en het juist doseren van suiker dat het aroma versterkt indien niet overdadig d.w.z. fris fruitig zoet maar niet als gesuikerd.

Waarom zoveel middelen en inspanningen in een boomgaard ?


Mijn hobby-verhaal in de G's van het leven.
(bijschrift, één link)
Hardwerkende generaties, vrolijk gezelschap, juiste gewoonten, een nobel geloof en generositeit, gewaardeerd gedoe, een gepaste gading én gezondheid, een getuigschrift, verdiende gevolgen, feilloos gegevensbeheer, kwaliteits-garanties, een ouderlijke gaard.  En mijn mooie gezin.



Het is prachtig te zien hoe velen in beweging komen voor een wereld in schoonheid.


Ga naar begin: MainView