'mens sana in corpore sano' |
---|
U weet wel: "Bitter in de mond, maakt ..." en ook "An apple a day, keeps ..." en af en toe een gezellige "Santé 🍹 of heerlijke mocktail met onze juice erbij, geflankeerd door toastjes of amuse met jam of muffins met besjes, doet deugd. |
Onze Vlaamse Omroep voelt zich geroepen: 1) https://www.vrt.be/vrtnws/nl/ 2020/07/23/boechoutse-dokter-rudy-proesmans-voor-je-immuntiteit-zorgen-is/ 2) https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/04/19/weerstand-verhogen-voeding/. |
Bij vragen over en bij gezondheidsklachten, raadpleeg je persoonlijke arts. |
Geen succes, zonder leerproces |
---|
Zwarte bes en braambes zijn bijzonder rijk aan antioxidanten, dus samen in een dessert in een hoop op een lang leven...werd onverwacht ook onweerstaanbaar. |
Pure cassis bevalt niet iedereen en braam is ook markant. De combinatie is echter heerlijk zacht, mondgevoel is 'strelend' en helemaal niet astrigent. |
Ook verrukkelijk is cassis verzachten met jostabes of peer. Of de 'oprukkende' smaak van aalbes omplooien met vijgen. Een weinig banaan mildert bitter. |
In kweepeer, mango ontwaren we roos, een vleugje kaki erbij past wonderwel. |
Praktijk is de ware toetssteen |
---|
Er is niets zo praktisch als een goede theorie ! Ons rekenmodel is gebaseerd op voedingstechnische vakliteratuur en geeft toelichting bij de gebruikte formules. |
Om microbiële groei in voedingsproducten te inhibiteren wordt een laag water-gehalte vaak gecombineerd met een bewaarmiddel en antioxidant vitamine C. |
Pectine is een polysacharide dat geamideerd een hoge waterbindcapaciteit heeft en goed vernet in een ruime pH zuurbereik en weinig suiker en Ca-ionen. Citroen bevordert de hydrolyse van sucrose in fructose & glucose die door H-bruggen H2O immobiliseert zodat het minder toegankelijk wordt voor micro-organismen. |
Uiteindelijk daalt het vrij water en stijgt de zoetheid. De wateractiviteit is een parameter in ons rekenmodel die de waarden van voornoemde variabelen stuurt. |