Life begins at the edge of your comfort zone, but act safely.     😰


'mens sana in corpore sano'
U weet wel: "Bitter in de mond, maakt ..." en ook "An apple a day, keeps ..." en af en toe een gezellige "Santé  🍹  of heerlijke mocktail met onze juice erbij, geflankeerd door toastjes of amuse met jam of muffins met besjes, doet deugd.
Onze Vlaamse Omroep voelt zich geroepen: 1)  https://www.vrt.be/vrtnws/nl/ 2020/07/23/boechoutse-dokter-rudy-proesmans-voor-je-immuntiteit-zorgen-is/ 2)  https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/04/19/weerstand-verhogen-voeding/.
Bij vragen over en bij gezondheidsklachten, raadpleeg je persoonlijke arts.

Geen succes, zonder leerproces
Zwarte bes en braambes zijn bijzonder rijk aan antioxidanten, dus samen in een dessert in een hoop op een lang leven...werd onverwacht ook onweerstaanbaar.
Pure cassis bevalt niet iedereen en braam is ook markant. De combinatie is echter heerlijk zacht, mondgevoel is 'strelend' en helemaal niet astrigent.
Ook verrukkelijk is cassis verzachten met jostabes of peer. Of de 'oprukkende' smaak van aalbes omplooien met vijgen. Een weinig banaan mildert bitter.
In kweepeer, mango ontwaren we roos, een vleugje kaki erbij past wonderwel.

Praktijk is de ware toetssteen
Er is niets zo praktisch als een goede theorie ! Ons rekenmodel is gebaseerd op voedingstechnische vakliteratuur en geeft toelichting bij de gebruikte formules.
Om microbiële groei in voedingsproducten te inhibiteren wordt een laag water-gehalte vaak gecombineerd met een bewaarmiddel en antioxidant vitamine C.
Pectine is een polysacharide dat geamideerd een hoge waterbindcapaciteit heeft en goed vernet in een ruime pH zuurbereik en weinig suiker en Ca-ionen. Citroen bevordert de hydrolyse van sucrose in fructose & glucose die door H-bruggen H2O immobiliseert zodat het minder toegankelijk wordt voor micro-organismen.
Uiteindelijk daalt het vrij water en stijgt de zoetheid. De wateractiviteit is een parameter in ons rekenmodel die de waarden van voornoemde variabelen stuurt.