Jam er eerst op los; trek dan de teugels aan.   🤠


Dé jam-sessie
Van 'vrije inspiratie naar precisie' ! In de Gids van Bloem tot Bokaal bracht ik organoleptische definies en een stappenplan met aanbevolen handelingen samen.

Hoe wij recepten definiëren ?
Eerste vereiste is een procedure voor behandeling van fruit van struik tot ketel.
Een tweede vereiste is termen te hanteren waarmee textuur, mondgevoel, zoet-heid, viscositeit kunnen omgeslagen worden naar bewerkingen en concentraties.
Kwaliteitsindicatoren zijn een derde vereiste: aandeel verse vruchten (anti-oxidanten, vitaminen), minder pitjes, suikergehalte en lage wateractiviteit.

1) Compositie-schema
Van 'vonk naar vakmanschap'. Daartoe dient mijn geparametriseerd interactief rekenmodel op een receptenschema met 'functies' per ingrediënt / bewerking.
Ik onderscheid volgende invloeden op de fruitbasis: Aanvullend, Opwekkend, Versterkend, Ondersteunend, Verzoetend, Aromatisch accent, Kleurbevestiging, Zuur regulerend, Consistentie, Textuur, Mondgevoel en Houdbaarheid.

2) Concentratie-schema
Mijn rekenmodel gebruikt officiële analyse-gegevens van alle ingrediënten en maakt van 'soorten suikers' en 'zoetstoffen' volgvariabelen die zowel als totaal, als per type een beperking opgelegd kunnen krijgen (volgens uw of mijn wens).
Pectine(soort), de pH, sucrose, watergehalte, vezels staan in relatie tot voedsel-veiligheid. Onze rekenmodule waarschuwt voor een Aw boven de 0,8 (mol/mol).
Het rekenblad toont suiker- & fruitgehaltes uit eigen teelt en uit 'inkoop'.

3) Cooking-schema
Volgorde en temperatuur traject zijn essentieel: eerst zuurte om enzyme te inactiveren, dan pectine homogeen verdelen. Bij constante 75-85°C de rest van de suiker zodat pectine hydrateert en sucrose hydrolyseert en de gelering start.